Rogaland fylkeskommune
Postadresse: P.b. 130, 4001 Stavanger
Besøksadresse: Arkitekt Eckhoffs gate 1, 4001 Stavanger
Kontaktperson:
Ninas barn
Produksjonsliste
Program

Ninas barn

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

I NINAS BARN forteller regissør Nina Grünfeld historien om personen hun er oppkalt etter. Hun kaster med det lys over en side av norsk krigshistorie som hittil har vært lite kjent, nemlig Nina Hasvolds barnehjem for jøder. I 1938 er 21 jødiske barn fra Wien på sommerleir i Oslo. Når det er på tide å reise hjem får foreldrene tilbud om å la barna bli. Halvparten velger dette, og den tysk-russiske barnepsykologen og kommunisten Nina Hasvold tar på seg ansvaret for ungene. I løpet av krigen kommer flere jødiske barn til hjemmet, og ved hjelp fra andre kvinner klarer Hasvold å redde barna fra nazistene - blant annet ved å ta med seg barna til Sverige når norsk politi begynner deportasjonen av jøder til Auschwitz.

Ved hjelp av intervjuer med overlevende og deres familier, arkivopptak, rekonstruksjoner og gamle intervjuer med Hasvold, ønsker Grünfeld ikke bare å fortelle om barnehjemmet, men også vise det kulturelle mangfoldet blant de overlevende, og utforske hvordan krigen har påvirket livene deres.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Rogaland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Nina Grünfeld

Om kunstner / utøver / gruppe

Som regissør har Nina F. Grünfeld vakt stor oppmerksomhet med sine personlige dokumentarfilmer. I «Grünfeld - ukjent opphav» (2005) jakter hun på faren Berthold Grünfelds identitet. Berthold Grünfeld ble født i Bratislava og vokste opp på barnehjem og i fosterhjem før han sju år gammel i 1939 ble sendt til Norge for å unnslippe naziregimet. I 1942, da arrestasjonene av jødene begynte i Norge, ble han og andre barn fra det jødiske barnehjemmet i Oslo sendt i trygghet til Sverige, hvor de ble til krigens slutt. Filmen "Ninas barn" handler om barnehjemmet og ikke minst bestyreren Nina Hasvold som Nina Grünfeld er kallet opp etter.


Medvirkende

  • Nina Grünfeld
  • Nina Grünfeld (Formidler)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Nina
Foto: Thomas Rasmus Skaug
Ninas Barn
Foto: Nina Grünfeld
Ninas Barn
Foto: Nina Grünfeld
Film
Trinn: 8 - 10
Turnéplan: Ninas barn H18
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Programlengde
120 min
Arena / rom
Kino eller i egnet rom på skolene
Annet utstyr
Trenger tilgang på audio-visuelt utstyr (prosjektor, Smart Board e.l.)
Oppriggingstid
15 min.
Nedriggingstid
10 min.
Merknad om publikumsplassering
Publikum plasseres slik at alle ser godt.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Rogaland fylkeskommune
Medvirkende
  • Nina Grünfeld (Formidler)