Tilbake

Sameblod

Den prisvinnende sør-samiske spillefilmen Sameblod, regissert av Amanda Kernell, har vunnet prestisjefylte priser og hatt utsolgte visninger på fire av de fem største filmfestivalene i verden. Den vant også filmprisen «Dragon Award - Best Nordic Film» på Gøteborg Filmfestival.

Sameblod er en kjærlighetserklæring til dem som forlot, og de som ble værende.


Elle Marja, 14 år, er reindriftssame. Hun blir utsatt for rasisme på 1930-tallet, og rase-biologiske undersøkelser på kostskole. Hun begynner å drømme om et annet liv. For å oppnå dette, må hun bli en annen, og bryte alle bånd med sin familie og kultur.

Sameblod gir oss innblikk i hvordan det var å vokse opp i den samiske kulturen på 1930-tallet, samtidig som vi ser hvordan storsamfunnet behandlet samene. Lite er overforklart og realismen er både sterk og rørende.

På et bakteppe av brutal rasisme er Sameblod en film som også utforsker ungdomsopprør, selvrealisering, økonomisk makt og hvordan et samfunns kollektive grusomheter kan påføre mennesker en skamfølelse som fører til selvforakt og ødelagte familier.

Den egner seg godt til ettersnakk og gir anledning til å ta opp viktige tema som utenforskap, egne grenser og identitet.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Rogaland fylkeskommune

Om kunstner / utøver / gruppe

Publikumskommentarer