Tilbake
Chris Erlbeck
Elisabeth Høiberg
Elisabeth Høiberg
Elisabeth Høiberg

LYDROMMET

Hva skjer i det mørke rommet?

Elevene møter et mørkt rom. Gjennom små, voksende lyspunkter avdekkes fire utøvere. Hva er dette? Hva kommer til å skje? Utøverne ønsker å skape noe nytt og unikt på hver skole. Elevene blir med på en konsert hvor lys og musikk påvirkes av elevenes tilstedeværelse i rommet, noe som åpner elevenes sanser og gjør dem mottakelige for musikken som omgir dem på konserten.

Når blir lyd musikk? Utøverne er opptatt av å tøye grensene for hva som oppleves som musikk og tar ofte ikke de enkleste og mest opplagte musikalske valgene.

Vi møter tre musikere og én lyskunstner som lager en unik lyskonsert på hver skole.

Lærerveiledning

Lyd, lys, mørke og rom

Utgangspunktet for denne konserten er et mørkt rom. I dette rommet finner vi en lyskunstner og den akustiske improvisasjonstrioen Parallax. Sammen improviserer de frem et nytt og magisk univers av lys og lyd. I mørket skjerpes nemlig sansene: Nye måter å høre på oppstår, og lyset henter frem detaljer man ikke trodde fantes.

Lydrommet er en intermedial, site-specific forestilling for barn i alle aldre. Den er et møte mellom improvisasjonstrioen Parallax' musikk og lysdesigner Evelina Dembacke og er et resultat av de medvirkendes ønske om å formidle samtidskunst til barn på en underholdende måte, uten å gå på akkord med kunstnerisk kvalitet og integritet.

Ønsket var å integrere lyset i samspillet som det var en fjerde musiker. Gruppa har derfor utviklet metoder og teknikker som lar lyset påvirke musikken direkte.

Denne gjensidigheten mellom lys og lyd gir produksjonen et helstøpt og unikt uttrykk som fenger på tvers av aldersgrupper.

Forestillingen ble laget med støtte fra Kunstløftet og ULTIMA, og hadde urpremiere på Teknisk museum under ULTIMAfestivalen i 2010. Der ble den plukket opp av Øystein Hvamen Rasmussen i DKS Akershus, og med deres hjelp ble forestillingen videreutviklet til det den er i dag.

Forestillingen er i stor grad improvisert, men innenfor tydelige rammer som gir den tilnærmet lik dramaturgi hver gang den spilles.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Rogaland fylkeskommune
  • Idé/opplegg: Utøverne i samarbeid med Øystein Hvamen Rasmussen, DKS Akershus.

Om kunstner / utøver / gruppe

Stian Omenås - trompet og perkusjon (tlf. 951 54 603)
Are Lothe Kolbeinsen - gitar
Ulrik Ibsen Thorsrud - trommer
Ida Andersson - lysdesign

«Lydrommet er en fin forestiling å spille, når vi improviserer sammen, lærer vi noe nytt hver dag!»

Publikumskommentarer